İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem, temel metinlerinde bir değişikliğe giderek ilk kez İsrail rejimini “Apartheid” (kurumsallaşmış ırk ayrımcılığı) rejimi olarak tanımladı.
B’Tselem kuruluşunun yeni yayınında, Ürdün nehri ile Akdeniz arasında yer alan tarihi Filistin topraklarına işaret edilerek, “İsrail rejimi nehirden denize kadar olan coğrafyanın tamamında Yahudilerin üstünlüğü ve bunun sürekliliği için çabalıyor. Dolayısıyla artık İsrail’e ‘apartheid’ devleti diyebiliriz.” ifadeleri kullanıldı.
İsrailli insan hakları kuruluşu, raporunda “İsrail egemenlik sürdüğü tüm bölgelerde (Yeşil Hat, Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi) bir halkın (Yahudi) başka bir halka (Filistinliler) üstünlüğü esasına göre hareket ediyor. İsrail rejimi bir apartheid rejimidir ve bir gün ila bir gece arasında kurulmamıştır. Bilakis zamanla kurumsallaşan bir yapıdır.” ifadelerine yer verildi.
Raporda, İsrail’in yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşasına da değinilerek, şöyle devam edildi: “İsrail 1948’den bu yana Yeşil Hat içindeki Filistinlilerin topraklarının yüzde 90’ına el koydu ve buralarda Yahudi kent ve beldeleri kurdu. 1967’den bu yana ise Filistinlilerin topraklarında 280’den fazla Yahudi yerleşim birimi inşa etti ve burada 600 binden fazla Yahudi yaşıyor.”