Suriye’den İstanbul semtlerine Arap devrimci İbrahim ÖZALP

0 713
image_pdf

12 Eylül Askeri Cuntası tarafından İstanbul-Esenler’deki aile evinden arkadaşları ile birlikte gözaltına alınarak Esenler Karakolu’na götürülen dönemin devrimci gençlik önderlerinden İbrahim Özalp, önce arkadaşlarından ayrı olarak bir hücreye konuldu. Kısa bir süre sonra da polisler tarafından alınarak, götürüldü. 1 Mart 1981 yılında vurularak öldürülmüş bedeni, günler sonra morgda bulundu. Aile dostu Hatun Albayrak tarafından teşhis edilen Özalp, iki kurşunla öldürülmüştü. Resmi açıklama, Özalp’ın kaçmaya kalkıştığı için vurulduğu şeklindeydi.

İbrahim ÖZALP, devrimci düşüncelerle lise yıllarında tanışmış, İstanbul gençliğinin örgütlendiği İDÖD derneğinin kuruluşunda aktif rol almış, Bakırköy–Tozkoparan bölgesinde dönemin gençlik önderlerinden biri olmuştu.”Demokratik Lise Mücadelesinde YOLUMUZ” Gazetesi’ni çıkaran, MLSPB militanı İbrahim ÖZALP bölgenin tanınan ve sevilen devrimcilerinden biriydi.

  • Arap Devrimci İbrahim ÖZALP

İbrahim Özalp 1956 doğumluydu. Özalp ailesi Suriye’nin başkenti Şam’dan gelip Siirt Pervari ‘ye, oradan da gelip istanbul’un vefa semtine yerleşen Arap bir aile.

İbrahim Vefa ilköğretim Okulunda okudu. Tozkoparan Osman Ülküman lisesinden mezun oldu.1966 yılından itibaren ise Vefa’dan taşındıkları Tozkoparan (Küba) mahallesinde oturuyorlardı. İbrahim iş hayatına Gedikpaşa’da babasının çalıştırdığı büfede başladı. Daha sonra İller bankası Yenibosna, Sefaköy, Kocasinan bölgesinde yürüttüğü plan, proje ve haritalandırma işlerinde birlikte işçi olarak çalıştı.

İbrahim Özalp,  işyeri temsilcisi olan kardeşi ile birlikte Tekel’e kutu üreten  Kotiş fabrikasının sendikalaşma çalışmalarında da  yer almıştı.

Kardeşleri,  2018 yılında yaşamını yitiren devrimci-sosyalist mücadele arkadaşı Doğan Albayrak ve arkadaşlarının anlatımına göre, gözüpek bir delikanlı olmasının yanında inatçı bir yanı vardı.  Arapça’yı çok az biliyordu.  Futbolla çok ilgiliydi. Tozkopran’da Özfener diye bir mahalle takımı bile kurmuş, formalar bile yaptırmıştı.

image_pdf

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.