Irkçı ABD´nin faşist polisi tarafından George Floyd’un katledilmesinin ardından ABD´nin birçok şehrinde gerçekleşen eylemleri durduramayan ABD Başkanı Donald Trump, 31 Mayıs´ta ANTIFA hareketini “terör örgütü” olarak tanınacağını duyurdu.
7 gün önce ABD’nin Minneapolis kentinde ıkçı bir polis memurunun silahsız bir siyah olan George Floyd’u dakikalarca boğazına basarak öldürmesinin ardından başlayan ve hızla yayılan gösterilerde ANTIFA da sokaklarda. Irkçı ABD’nin Trump yönetimi, yapılan protestolarda meydana gelen şiddet eylemlerini ANTIFA hareketine bağlıyor. Ve bu gerekçeyle ANTIFA´yı “terör örgütü” olarak tanıyacağını ilan etti.
ABD’de Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ve Neo-nazi anlayışını destekleyen aşırı sağcı gruplara tepki olarak oluşan ANTIFA, ABD’de özelikleTrump yönetiminin canlandırdığı milliyetçilik, göçmen, siyah ve müslüman karşıtlığına güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.
- ANTIFA NEDİR?
ANTIFA, “Anti-faşist” kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılan bir adlandırma. Almanya’da yükselen Nazizme, Hitler faşizmine karşı ortaya çıkan ANTIFA hareketinin kökeni Avrupa’da 1930’lara dayanıyor. ANTIFA örgütlenmesi Hitler’in faşist çetelerine karşı kurulmuştu.
Aynı örgütlenmenin bir benzeri daha sert şekilde Almanya’dan ilham alınarak İtalya’da ve İspanya’da ortaya çıktı. İtalya’da silahlı devrim girişiminde bulundular ve hatta İtalya’da Mussolini’yi öldürenler Anti faşistlerdi. Yine ispanya’da Franco’ya karşı silahlı direnişte tüm dünyadan binlerce insan, 1936 yılında kurulan Anti faşist hareket Uluslararası Tugaylar’a katılmak için ispanya’ya gitti.
Bilindiği gibi ABD ve maşası Türk devleti 2011 yılında ÖSO çetelerini örgütleyerek Suriye saldırmış fakat direnişle karşılaşarak istediği sonucu elde edememişti. Bunun üzerine çatışmayı derinleştirecek El-Nusra/IŞİD çetelerini devreye sokmuştu. 2014 tarihinde IŞİD’in Kobane’ye saldırması ve Kürt hareketinin silahlı temelde daha aktif olarak devreye girmesi ile ABD ve kuklası Türk devleti’nin planı birkez daha alt üst olmuştu. Kobane direnişi uluslararası alanda çok güçlü yankı yaratmış ve tüm dünyadan binlerce insan, tıpkı 1936 yılında olduğu gibi Kobane direnişine katılmak için Suriye’ye gelmişti.
Anti-faşist direniş geleneği olan Avrupa’dan yüzlerce insan ANTIFA hareketi adı ile IŞİD’e karşı savaşmak için Rojava’ya akın etmişti. ANTIFA hareketi olarak kendini adlandıran grup ve kişilerden bazıları 2015 yılında kurulan “Enternasyonalist Özgürlük Taburun‘da” yer almış, kimi grup ve kişiler Rakka’da DAİŞ’e, Efrin’de NATO üyesi Türkiye’ye ve ÖSO çetelerine karşı savaşmış yaşamını kaybetmişti.
ANTIFA hareketini Marksist-Leninist dünya görüşü olan bilimsel sosyalizmden ayıran en temel özellik herhangi bir örgütsel yapısının ve Hiyerarşisinin olmayışı ve bir çok egilimi taşıması. ANTIFA’da genel egilim Irkçı, faşist ve Otoriter (Totaliter) rejimlere karşı adalet, özgürlük ve faşizme karşı mücadele.
ANTIFA bugün ABD’deki eylemlerde de karşımıza çıkıyor. ANTIFA’nın ABD’deki örgütlenmesi 2002’de başladı. 2007 ve devamındaki yıllarda, çeşitli eyaletlerde daha yaygın bir etkiye ve örgütlenmeye ulaştı. Son yıllarda ise özellikle ezilen siyah halk içinde örgütlenmeye başladı ve bugünlerde de ABD´de ırkçı saldırı sonucu bir çok yerde yapılan eylemleri destekleyerek kendini gösteriyor. Hareket adalet istediğine vurgu yapıyor.
Sözkonusu örgütün mevcut eylemlerde bu kadar etkin bir rolünün olup olmaması bir yana Ülkemiz’de ve Dünya’da faşist devlet terörünün zirve yaptığı bir dönemde her hangi bir kişinin, grubun, örgütün, partinin “terör örgütü” listesine sokulması ya da “terör örgütü” üyesi damgası yemesi için en temel hak ve özgürlükleri talep etmesi yeterli gerekçe.
Emperyalist, Irkçı ve faşist devletler her yerde aynı gerekçelerle aynı dili konuşuyor.